Cambiar idioma

Ir al contenido principal de la página

NOMÉS TENS UNA PELL, PROTEGEIX-LA!

NOMÉS TENS UNA PELL, PROTEGEIX-LA!
10 jun

NOMÉS TENS UNA PELL, PROTEGEIX-LA!

El dia 13 de juny se celebra el DIA EUROPEU DE LA PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE PELL, amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre la importància d’adoptar bons hàbits relatius a l’exposició solar.

Des d’Activa Mútua som conscients de la importància de la prevenció en la cura de la nostra pell, i és per això que pretenem sensibilitzar sobre la seva cura per a prevenir els possibles efectes negatius que poden produir-se, des de vermellors, cremades i butllofes, fins a lesions més greus com el càncer de pell.

Tipus de càncers de pell:

  • No melanoma o carcinoma basocel.lular. Es tracta de la mena de càncer més habitual, sorgeix en la capa externa de la pell i el seu comportament és el menys agressiu.
  • Melanoma. No és tan habitual com l’anterior, però és considerat com el més perillós degut al seu ràpid creixement. Són lesions o taques que no tenen simetria, amb vores i colors irregulars i solen superar els sis mil·límetres de grandària.

Els carcinomes de pell a Espanya tenen una taxa d’incidència de 47 casos per 100.000 habitants a  l’any 2020 (font: Observatori de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, AECC), amb una tendència a l’augment de la incidència en els últims anys.

S’han detectat en aquest any 22.229 casos de càncers de pell no melanoma.

El melanoma té una taxa d’incidència molt menor: de 12 casos per cada 100.000 habitants, havent-hi en el 2020 5.489 casos diagnosticats.

El càncer de pell és un dels tipus de càncer més fàcil de tractar, amb una taxa de curació molt elevada, però la baixa conscienciació sobre els seus efectes nocius juga un paper negatiu.

Segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), l’increment de la incidència de tumors cutanis es relaciona amb l’exposició a la radiació ultraviolada i amb el tipus de pell.

L’exposició solar és el principal factor de risc laboral carcinogen, sense oblidar la diversitat de substàncies carcinògenes emprades en diversos processos Industrials.

Detecció precoç:

La detecció precoç és una de les millors formes de prevenció. És important que les persones amb pigues (la majoria són benignes, però hi ha alguns que per la seva forma, color, grandària o símptomes requereixen de més vigilància) poden controlar-los amb ajuda de la regla ABCDE de les pigues, un sistema d’autoexploració reconegut internacionalment:

Asimetria: si en dividir la piga amb una línia per la meitat, una meitat és diferent de l’altra.

  • Bordes (Vores): quan la vora de la piga és irregular o està mal definida i costa dibuixar les vores amb una línia.
  • Color: si observa diferents colors dins de la piga, en lloc d’un color uniforme. Les pigues malignes solen tenir diversos colors, entre ells gris, blanc, blau i fins i tot vermell.
  • Diàmetre: si la piga mesura més de 6 mm.
  • Evolució: la piga canvia ràpidament de grandària, de color o de volum.

Recomanacions per a prevenir els efectes nocius del sol

Evitar les hores centrals del dia, en concret la franja horària que abasta des del migdia fins a les quatre de la tarda. No fiar-se dels núvols, els raigs UV actuen igualment.

Evitar la irradiació ultraviolada excessiva, tant solar com artificial i, sobretot, les cremades solars.

Per a les zones de la pell que no estiguin cobertes de roba s’haurà d’utilitzar crema de protecció solar a partir de factor 30 i contra raigs UVA. Aplicar la crema de manera generosa i repartida per totes les parts del cos exposades al sol.
Aquesta recomanació va especialment dirigida als treballadors i treballadores que exerceixen la seva activitat laboral a la intempèrie, sent per tant, la crema solar una barrera de protecció per a aquelles persones que desenvolupin la seva activitat en l’exterior i que reben directament la incidència dels raigs del sol.

Protegir-nos la pell quan estem exposats al sol amb l’ús de  capell, barret, ombrel·la amb filtre solar i utilitzar ulleres de sol homologades.

Hidrata’t molt (beu aigua sovint per a evitar insolacions o marejos).

Anar amb compte amb la llum reflectida, especialment en superfícies metàl·liques, és molt agressiva i pot causar lesions oculars.

Realitzar periòdicament controls i revisions mèdiques per part de professionals de la pell.

Departament Prevenció Riscos Laborals Activa Mútua

Realitzar un comentari