
Només tens una pell. Protegiu del dany solar
El sol és una Font de vitamina D, afavoreix la fixació de calci en els ossos, prevenint malalties com l’osteoporosi; però la seva exposició sense mesures de protecció adequades pot causar greus alteracions i / o malalties a la pell.
Dimarts que ve, 13 de juny, se celebra el Dia Europeu de la Prevenció contra el Cà ncer de Pell amb l’objectiu de conscienciar la població de la importà ncia de l’autocura per evitar aquesta malaltia.
El cà ncer de pell és el tipus de cà ncer més freqüent al nostre paÃs. Dels gairebé 3 milions de melanomes que es diagnostiquen cada any al món, el 90% es deu a una exposició solar sense protecció i el 10% restant són per causes genètiques. És preocupant saber que en els últims 4 anys, el cà ncer de pell s’ha incrementat en un 38% al nostre paÃs. No obstant això, és dels que té millors perspectives de curació si es detecta de forma precoç: el 90% dels cà ncers cutanis es poden curar si es diagnostiquen a temps.
És més freqüent en l’home, presentant un pic d’incidència que afecta de manera considerable a la població adulta laboralment activa. Com ja hem indicat, l’exposició solar és el principal factor de risc laboral carcinogen, sense oblidar la diversitat de substà ncies carcinògenes emprades en diversos processos industrials.
Durant la celebració d’aquest dia es té prevista diferents iniciatives, com a celebració de campanyes de sensibilització, promogudes per diferents associacions i / o entitats, entre les quals es troba Activa Mútua, però totes elles amb un únic objectiu comú: la detecció precoç del cà ncer de pell.
Escolta la teva pell. Presta atenció a l’aparició de taques (generalment vermelloses), que poden descamarse i sagnar; nòduls (elevacions o prominències de la pell arrodonides) i úlceres que no cicatritzen. Examina la teva pell, periòdicament davant d’un mirall, sense descuidar zones de difÃcil accés com coll, orelles, espatlles, glutis, cames, cuir cabellut, esquena i zones genitals.
Se sospita de l’existència d’un melanoma quan una taca o piga en la teva pell presenta un o més d’aquests signes:
La regla del ABCDE en la detecció del cà ncer de pell:
A de Asimetria: la meitat de la piga o marca de naixement no correspon a l’altra meitat.
B de Marc: les vores són irregulars, desiguals, dentats o poc definits.
C de Color: el color no és uniforme i pogués incloure ombres color marró o negres, o algunes vegades amb taques rosades, vermelles, blaves o blanques.
D de Dià metre: la piga mesura més de 6 mil·lÃmetres d’ample (al voltant de ¼ de polzada o aproximadament de la mida de l’esborrany d’un llapis), encara que els melanomes algunes vegades poden ser més petits que això.
E d’Evolució: la mida, la forma o el color de la piga estan canviant.
Finalment aportem unes recomanacions per evitar l’aparició de cà ncer de pell:
• No oblidis les teves ulleres de sol. És important protegir els teus ulls.
• Protegeix-te quan facis activitats a l’aire lliure.
• Utilitza gorra
• Utilitza roba amb protecció
• Evita l’exposició al sol durant molt de temps, i amb especial precaució en hores compreses entre les 12- 17 h
• Fes servir crema protectora amb alt factor de protecció, mÃnim 30, i aplica-cada 2 h.
• Hidrata’t molt (beu aigua freqüentment per evitar insolacions o marejos)
• Aneu amb compte amb la llum reflectida, especialment en superfÃcies metà l·liques, és molt agressiva i pot causar lesions oculars.
• No et fiïs de la núvols, els raigs UV actuen igualment
En Activa Mútua ens importa la teva salut i volem recordar-te que l’adopció de petites prà ctiques preventives pot ajudar-te a evitar el desenvolupament d’aquesta malaltia.
La salut dels nostres treballadors és la salut de les nostres empreses
Mª Salud López
Tècnica Departament de Prevenció de Riscos Laborals
Activa Mútua