
Què estem fent per evitar la sinistralitat vià ria laboral?
L’any 2018 es va produir un increment del 23% dels accidents laborals de trà nsit, segons les dades del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, dels quals 249 accidents van ser mortals (136 van ser in itinere i 113 van ser en missió). Analitzant les dades de la DGT, tot i que són xifres provisionals, en aquest mateix perÃode de temps, els morts per accident de trà nsit, dins i fora de l’à mbit laboral, van ser de 1.180, 18 menys que l’any anterior.
Els accidents de trà nsit representen un 12% del total dels accidents laborals, a casa nostra. Però cal destacar-ne que, sent un percentatge relativament petit, representen el 38% dels accidents mortals; i d’ells, un 22% en van ser in itinere i la resta, durant la jornada laboral o en missió.
Tenint en compte aquestes xifres de manera global, la pregunta que ens haurÃem de fer és: com és possible que disminueixin els accidents mortals de trà nsit però que augmentin els accidents de trà nsit laborals? Què estem fent perquè les xifres siguin cada vegada més preocupants?
És veritat que, analitzant les diferents estadÃstiques publicades, podem obtenir informació rellevant com a punt de partida per tal de proposar mesures d’actuació: saber les tendències de mercat, quina és la logÃstica utilitzada en els diferents tipus d’activitats, quin és el perfil de conductor amb major incidència pel que fa a sinistralitat, quines són les vies on hi ha més accidents o el tipus de vehicle que es veu més involucrat en sinistres, etc.
Segurament moltes empreses i treballadors consideren que els accidents de trà nsit, són un ‘mal sense importà ncia’, inexistents o inevitables fins i tot, una situació que no ens afectarà o sobre la qual no es pot actuar. Però, és això cert?
Des d’Activa Mútua, creiem que sà s’ha de fer i es pot fer una tasca concreta sobre les persones que agafen el vehicle per exercir les seves tasques o, simplement, per anar i tornar de la feina.
Una comesa difÃcil que suposa actuar sobre les persones (a tots nivells jerà rquics de l’empresa). Un treball a llarg termini, que ha d’arribar a la consciència de cadascú perquè es produeixi un canvi d’actitud en la forma de conduir. Creiem que totes les empreses han d’establir mesures concretes d’actuació que eliminin o intentin frenar la seva sinistralitat laboral vià ria. Per a això és fonamental que les empreses elaborin i implantin un Pla de mobilitat. Per aquest Pla convé saber quines són les vies que fa servir la seva plantilla per arribar al centre de treball, quins són mitjans de transport, si hi ha possibles alternatives com per exemple el transport públic, si és viable l’ús de bicicleta o anar a peu, tot i que es pugui tardar una mica més mirar la disposició de la flexibilitat de jornada , etc. tal com es proposa aquest any a la Setmana Europea de Mobilitat.
Fins que no siguem capaços d’entendre que els accidents de trà nsit són cosa de tots, les xifres seguiran sent cada any més preocupants. No podem oblidar que darrere de cada un dels números que apareixen en aquestes xifres hi ha persones i famÃlies senceres que es veuen afectades.
Per a més informació clica en el següent enllaç
Carlos Gutiérrez, Departament Prevenció de Riscos Laborals d’Activa Mútua