Cambiar idioma

Ir al contenido principal de la página

Prevenció de l’addicció al tabac – Dia Mundial del EPOC

Prevenció de l’addicció al tabac – Dia Mundial del EPOC
17 nov

Prevenció de l’addicció al tabac – Dia Mundial del EPOC

Quan es parla de com perjudica el tabac en la nostra salut, immediatament el relacionem amb càncer de boca, de gola o de pulmons, entre altres. Però el que cal saber és que l’hàbit de fumar o inhalar fum del tabac pot originar l’aparició d’altres malalties com la malaltia pulmonar obstructiva crònica.

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC) és una malaltia pulmonar progressiva i incurable que es caracteritza per la reducció gradual del flux d’aire cap als pulmons.

Principalment sol aparèixer per la inhalació de substàncies tòxiques, principalment del tabac; encara que també pot produir-se per la inhalació d’altres fums, fora i dins de l’àmbit laboral (exposició dels fums dels cotxes que originen una important contaminació ambiental en les grans ciutats, exposició a fums generats en diferents processos productius,….).

L’Organització Mundial de la Salut ha pronosticat que l’any 2030 serà responsable del 8,3% de totes les morts que succeeixin i serà la 3a causa de mort en el món. En ella es produeix una obstrucció al flux aeri i una dificultat per a buidar l’aire dels pulmons.

L’estudi recent més important realitzat a Espanya, el EPI-SCAN II, per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) que va comptar amb una mostra de 10.200 persones, xifra la prevalença de la EPOC en la població espanyola major de 40 anys en un 12,4 per cent, una dada que confirma que és de les patologies cròniques més freqüents en adults.

Els primers símptomes comencen amb tos i expectoració, seguida d’una dificultat per a respirar o dispnea en caminar que s’agreuja en fer algun esforç físic. A poc a poc la persona, sense adonar-se, té dificultats per a exercir tasques, fins i tot bàsiques, com vestir-se o banyar-se, ja que li suposen un esforç, ocasionant-li una sensació d’ofec. Altres símptomes, en fases més avançades, són sensació d’esgotament, falta de concentració, opressió en el pit o altres problemes cardiocirculatoris i fins i tot la mort.

Enguany volem conscienciar i mostrar més preocupació en la prevenció d’aquesta malaltia davant la situació que estem vivint de la pandèmia per la COVID-19, ja que estudis publicats en la revista mèdica Respiratory Medicine afirma que les persones amb EPOC tenen un risc cinc vegades major de sofrir infeccions severes a causa de la COVID-19. Segons aquestes informacions, el fumar estimula la generació d’enzims convertidors d’angiotensines (ECA); que són les estructures en la superfície de les cèl·lules en les vies respiratòries, en les quals el virus de la COVID s’adhereix i penetra. És per tot això que els experts diuen que els pacients de  EPOC han de ser  especialment previnguts a evitar l’exposició al virus.

Àrea de Prevenció de Riscos Laborals d’Activa Mútua

Realitzar un comentari