Cambiar idioma

Ir al contenido principal de la página

Pneumònia per un nou coronavirus (2019-nCov) a la Xina

Pneumònia per un nou coronavirus (2019-nCov) a la Xina
10 feb

Pneumònia per un nou coronavirus (2019-nCov) a la Xina

El Comitè d’Emergències del Reglament Sanitari Internacional (RSI, 2005) ha declarat l’actual brot de nou coronavirus 2019 (n-CoV) com una Emergència de Salut Pública d’importància Internacional (ESPII) en la seva reunió del 30 de gener de 2020. Des de l’Àrea de Prevenció de Riscos Laborals d’Activa Mútua, amb la intenció de mantenir informats als nostres mutualistes reproduïm a continuació algunes de les preguntes més freqüents en relació amb el coronavirus publicades en la pàgina del Ministeri de Sanitat, Consum i benestar social.

Què és el coronavirus?

Els coronavirus són una àmplia família de virus que normalment afecten només els animals. Alguns tenen la capacitat de transmetre’s dels animals a les persones. Produeixen quadres clínics que van des del refredat comú fins a malalties més greus; causant de la síndrome respiratòria aguda greu (SRAS-CoV) i el coronavirus causant de la síndrome respiratòria d’Orient Mitjà (MERS-CoV).

Què és el nou coronavirus 2019 (n-CoV)?

És un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones i s’ha detectat per primera vegada al desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina.Encara hi ha moltes qüestions que es desconeixen en relació al 2019 (n-CoV).

Els animals transmeten el nou coronavirus 2019 (n-CoV) a l’ésser humà?

La font d’infecció està en recerca. Existeix la possibilitat que la font inicial pugui ser algun animal, ja que els primers casos es van detectar en persones que treballaven en un mercat on hi havia presència d’animals vius. Alguns coronavirus són virus zoonòtics, la qual cosa significa que es poden transmetre dels animals a l’ésser humà.

Quins són els símptomes del 2019 (n-CoV)?

Els símptomes més comuns inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per a respirar, fallada renal i fins i tot la mort. Els casos més greus, generalment ocorren en persones ancianes o que pateixen alguna altra malaltia com, per exemple, del cor, del pulmó o problemes d’immunitat.

De quina forma es pot adquirir la infecció?

Si bé no es coneix de manera precisa, per analogia amb altres infeccions causades per virus similars, sembla que la transmissió seria a través del contacte amb animals infectats o per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien a una altra persona si entren en contacte amb el seu nas, els seus ulls o la seva boca.

La infecció és molt contagiosa?

La infecció és transmissible de persona a persona, encara que sembla ser poc contagiosa. Perquè es produeixi la infecció es necessitaria un contacte directe de les secrecions respiratòries d’un animal infectat o d’una persona infectada amb les mucoses d’una altra persona (nas, boca, ulls). Sembla poc probable la transmissió per l’aire a distàncies majors d’un o dos metres.

Existeix un tractament per al 2019 (n-CoV)?

No existeix un tractament específic per al nou coronavirus, però s’estan emprant alguns antivirals que han demostrat certa eficàcia en estudis recents. Sí que existeixen molts tractaments per al control dels seus símptomes pel que l’assistència sanitària millora el pronòstic.

S’ha donat algun cas a Espanya?

El dia 31 de gener es va detectar el primer cas confirmat de coronavirus 2019 (n-CoV) a Espanya corresponent a un ciutadà alemany que es trobava en observació per part de les autoritats sanitàries després de tenir coneixement que havia tingut contacte amb un pacient diagnosticat d’infecció per coronavirus a Alemanya. El cas va presentar algun símptoma lleu que ja s’ha resolt. S’estan seguint les recomanacions incloses en el procediment establert tant sobre ell com sobre els seus contactes. No es pot descartar que apareguin nous casos importats.

Què puc fer per a protegir-me?

Les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries inclouen realitzar una higiene de mans freqüent(rentada amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després de contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn; evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com a tos o esternuts; mantenir una distància d’un metre aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda; cobrir-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb una tela en tossir o esternudar i rentar-se les mans.

Aquestes mesures, a més, protegeixen enfront de malalties freqüents com la grip.No cal prendre precaucions especials amb els animals a Espanya, ni amb els aliments, per a evitar aquesta infecció.

Hi ha alguna mesura especial sobre les mercaderies que es reben des de la Xina?

La Comissió Europea no ha adoptat cap mesura addicional en relació amb els controls oficials que es realitzen sobre les diferents mercaderies d’ús o consum humà procedents de la Xina. Per tant, de moment es continuaran aplicant les mateixes recomanacions que fins ara, no existint cap restricció ni recomanació específica relativa al moviment de mercaderies.

En la situació actual puc viatjar a la Xina? Quin risc tinc?

L’Organització Mundial de la Salut no recomana cap mena de restricció als viatges ni al comerç amb la Xina. El lloc on es va iniciar el brot i on s’ha observat una transmissió sostinguda de la infecció és la província de Hubei. És recomanable, en general, i especialment a la província de Hubei, evitar consumir carn poc cuinada i el contacte pròxim amb animals vius o morts, domèstics o salvatges i; s’han d’extremar les mesures d’higiene en cas d’entrar en contacte amb persones que pateixin infeccions respiratòries i hagin estat recentment en la zona afectada.

Què haig de fer si he viatjat a la Xina?

Les persones que tornen de la Xina i que tenen bon estat de salut poden portar una vida normal, en família, amb amics i, en general, en l’àmbit escolar i laboral. Si en les dues setmanes posteriors al retorn del viatge presenta una simptomatologia compatible amb una infecció respiratòria aguda, com a febre, tos, o sensació de falta d’aire, hauran de quedar-se en el seu domicili o allotjament i contactar immediatament amb el 112 (o el telèfon d’Emergències de la seva Comunitat Autònoma). Els serveis sanitaris valoraran el seu estat de salut, l’antecedent de viatge i el possible contacte amb casos de coronavirus.

Què és la quarantena i quin paper juga en la prevenció del 2019 (n-CoV)?

És la separació i restricció de moviments imposada a una persona que pot haver estat en contacte amb una font d’infecció però que està completament asimptomàtica. L’objectiu de la quarantena és aconseguir que, en el cas que la persona s’hagués infectat, no transmeti al seu torn la infecció a uns altres. La realització de quarantena només té sentit per a aquelles malalties que es poden transmetre durant el període asimptomàtic, és a dir, abans que en la persona es mostri símptomes de malaltia.

Altres virus similars com el coronavirus, causant del SARS, només era transmissible després de l’inici de la simptomatologia, però en el cas del 2019 (n-CoV) no existeix de moment una evidència suficient sobre aquest tema, encara que hi ha alguna informació disponible que apunta cap a això.

Què és una Emergència de Salut Pública d’Importància Internacional?

El Reglament Sanitari Internacional (2005), o RSI (2005), estableix la figura de l’Emergència de Salut Pública d’Importància Internacional (ESPII), davant esdeveniments extraordinaris que es determini que constitueixen un risc per a la salut pública d’altres Estats a causa de la propagació internacional d’una malaltia, i podrien exigir una resposta internacional coordinada.

El dijous dia 30 de gener es va celebrar la segona reunió del Comitè d’Emergències del RSI (2005) en relació al brot pel nou coronavirus 2019 (n-CoV) en la República Popular de la Xina. Com a resultat de les deliberacions, el Director General de l’OMS ha declarat que aquest brot constitueix una ESPII.

Quines implicacions té per a Espanya que el brot de 2019 (n-CoV) sigui una ESPII?

La declaració de la ESPII per part de l’OMS no afecta a l’avaluació de risc existent fins ara per al nostre país. Totes les activitats proposades per l’OMS i pel Comitè d’Emergències en aquest moment estan en marxa a Espanya i coordinades amb totes les comunitats autònomes.

Per a trobar més informació sobre aquest tema:

https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov-China/home.htm

https://www.who.int/health-topics/coronavirus

Javier Vega Molpeceres. Àrea de Prevenció de Riscos Laborals.

 

Realitzar un comentari