Cambiar idioma

Ir al contenido principal de la página

Optimitzar la compilació i l’ús de les dades sobre seguretat i salut en el treball

Optimitzar la compilació i l’ús de les dades sobre seguretat i salut en el treball
28 abr

Optimitzar la compilació i l’ús de les dades sobre seguretat i salut en el treball

Amb la finalitat de promoure la prevenció d’accidents laborals i malalties professionals a tot el món, el 28 d’abril de cada any es celebra el Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el treball.

Aquest Dia de celebració és un dia, també, de reflexió i de record de totes les persones que han sofert lesions i que han  perdut la vida prematurament per motius laborals.

“Optimitzar la compilació i l’ús de les dades sobre seguretat i salut en el treball” és la campanya que dedica aquest any l’Organització Internacional del Treball (OIT) per a commemorar aquesta data.

En el marc de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i de múltiples convenis, recomanacions i protocols de l’Organització Internacional del Treball sobre seguretat i salut laboral, els països s’han compromès a recopilar i utilitzar dades fiables sobre seguretat i salut en el treball.

Per a donar compliment a aquest compromís, és necessari que els països estableixin sistemes de recopilació de dades efectives, a través dels quals s’obtingui documentació fiable sobre els accidents de treball i les malalties professionals.

Ambla informació obtinguda, tractada de manera confidencial,  es podran detectar perills i riscos nous i incipients; identificar sectors, ocupacions, models empresarials i pràctiques perilloses; formular polítiques, sistemes i programes a tots els nivells (internacional, nacional i empresarial); establir prioritats i mesurar els progressos.

Per aconseguir l’èxit d’aquesta ambiciosa tasca, els països han de ser conscients dels reptes i obstacles que existeixen a l’hora de recopilar dades efectives sobre seguretat i salut laboral, especialment en aquests casos:

  • Sectors d’activitat i persones treballadores excloses de la cobertura, els accidents de treball i malalties professionals dels quals no es notifiquen, disminuint, així, la fiabilitat i la utilització efectiva de les dades recopilades (Sector públic, treball domèstic, persones treballadores per compte propi, etc.).
  • Dificultat en detectar, notificar i registrar les malalties professionals i suposats casos de malalties professionals.
  • Llista de malalties professionals que varia d’un país a un altre.
  • Definicions de termes clau de seguretat i salut en el treball que varien d’una autoritat a una altra o entre països.
  • Informació exigida pels sistemes de notificació i registre sobre la mort, lesió o malaltia professional, que també varia d’una autoritat a una altra i entre diferents països.

Optimitzar la compilació i l’ús de les dades sobre seguretat i salut en el treball es centra, en definitiva, en la necessitat fonamental de millorar la capacitat que tenen els països per a recopilar i utilitzar dades fiables sobre seguretat i salut en el treball.

I és que conèixer la realitat del nostre món laboral és essencial per establir prioritats i millorar els programes preventius i els llocs de treball.

IMG_0800

Maite Fernández.

Tècnic de Prevenció de Riescos Laborals

 

 

 

Realitzar un comentari