
Els Trastorns del son i el Treball
Els trastorns del son són patologies amb elevada prevalença en la població general. Estan presents com a agent causal o com a agreujants, en molts accidents laborals, especialment en aquells que impliquen conducció de vehicles, maquinà ria perillosa o activitat de risc. El son suposa un greu problema per realitzar treballs que, per les seves caracterÃstiques, una falta d’atenció pugui comportar riscos per al propi treballador o per a altres persones del seu entorn.
La somnolència pot tenir com a causa la sÃndrome d’apnees obstructives durant el son (SAOS) que té per caracterÃstica que durant el son es produeixen episodis repetitius d’obstrucció de les vies aèries superiors.
A més no dormir bé suposa alteracions fÃsiques, psicològiques i emocionals que van més enllà del cansament. En aquest sentit existeixen estudis que relacionen la falta de son amb un increment del risc de malalties cardiovasculars i amb una major predisposició de sofrir patologies com la diabetis i l’obesitat. Encara que l’evidència cientÃfica no està suficientment clara, el son és important per a molts processos fisiològics, que estarien darrere de l’augment de determinats problemes de salut.
No dormir bé no solament provoca cansament i fatiga l’endemà , sinó que pot estar darrere de problemes de salut més greus.
Pel que es considera de vital importà ncia la detecció primerenca dels trastorns del son mitjançant el sistema general de Salut o bé en l’à mbit laboral mitjançant la Vigilà ncia de la salut.
És necessari unificar criteris de valoració d’aptitud laboral en els treballadors que sofreixen aquestes patologies, per evitar tant discriminacions interindividuals, si la valoració és molt restrictiva; com a augment del risc d’accidentalitat laboral si no es té en compte el risc afegit que suposen les patologies del son.
La inclusió habitual en Vigilà ncia de la salut de senzills test de detecció i la derivació primerenca a l’especialista dels treballadors amb hipersomnolència permetrà el desenvolupament d’una prevenció eficaç dels danys associats als trastorns del son.
El treball coordinat entre especialistes en medicina del treball, tècnics en prevenció de riscos laborals i especialitats mèdiques implicades en trastorns del son permetrà una millor gestió de la patologia i per tant del risc derivat, aixà com una reducció de costos soci-laborals i cost personal del treballador afectat.
Montse Pà mies – Cap Departament Riscos Laborals Activa Mútua