Cambiar idioma

Ir al contenido principal de la página

Les Dones en el canviant món del Treball

Les Dones en el canviant món del Treball
08 mar

Les Dones en el canviant món del Treball

La filòsofa i escriptora francesa Simone de Beauvoir deia que “el feminisme és una forma de viure individualment i de lluitar col·lectivament”. Per aquest motiu des de 1910 se celebra, el 8 de març, el Dia Internacional de la Dona Treballadora com una lluita a favor de la igualtat, la justícia, la pau i el desenvolupament. El tema d’aquest any és “Les dones en un món laboral en transformació: cap a un planeta 50-50 en 2030”.

Alguns dels objectius fixats per al 2030 sobre la igualtat de gènere són, per exemple, vetllar perquè l’educació de les nenes sigui gratuïta, equitativa i de qualitat per tal d’aconseguir uns resultats més eficaços. A més, donades les noves oportunitats generades per la globalització i la revolució digital i tecnològica, les nenes han de tenir la possibilitat d’accedir a una àmplia varietat de carreres. Per això, se les ha d’animar a escollir més enllà de les opcions tradicionals, com les àrees de servei i atenció, i canviar cap a ocupacions en la indústria, l’art, la funció pública, l’agricultura moderna i la ciència. Actualment, només el 18% dels títols de grau relacionats amb aquests àmbits corresponen a dones, mentre que en aquest camp laboral representen el 25%.

D’altra banda, una altra de les metes establertes per 2030 és posar fi a totes les formes de discriminació contra les dones més enllà del tema del gènere com el són l’orientació sexual, la discapacitat, l’edat avançada i la raça. Aquests factors contribueixen a la desigualtat salarial, que se situa sobre el 23%. Per aquest motiu, per millorar les condicions laborals, cal oferir incentius per contractar i retenir les treballadores, a més d’una ampliació de les prestacions per maternitat per afavorir la seva reincorporació a la feina. Juntament amb això, es necessiten canvis importants en les prestacions de paternitat, a més de canvis culturals que facin factible l’acceptació de la baixa dels pares i es pugui beneficiar tota la família.

En definitiva, aquest 2017 cal lluitar col·lectivament perquè no hi hagi cap lloc en l’entorn d’una nena on aprengui que les dones han de ser menys, tenir menys i somiar a menor escala que els homes.

Feliç Dia Internacional de la Dona Treballadora!

Montse Pàmies

Cap Departament PRL Activa Mútua

ppDSC_4571

Realitzar un comentari