Cambiar idioma

Ir al contenido principal de la página

En el cor de la salut

En el cor de la salut
29 set

En el cor de la salut

El 29 de setembre es celebra el Dia Mundial del Cor i aquest any, sota el lema “En el cor de la salut”, pretén posar l’accent en la importància d’incidir en els factors de risc per a la prevenció del desenvolupament de malalties cardiovasculars, que són la primera causa de mortalitat al món.

De quins factors de risc estem parlant?

El nivell alt de colesterol, la hipertensió, la diabetis, l’obesitat, el tabaquisme i l’estrès, són determinants en el desenvolupament de les malalties cardiovasculars.

Així que portar una dieta saludable, fer exercici físic, no fumar i evitar l’estrès són les armes més eficaces amb les quals podem prevenir i combatre aquest tipus de malalties.

Viure d’acord a uns hàbits saludables és una decisió personal, que en molts casos comportarà un canvi d’actitud i de conductes. És veritat que hi ha aspectes externs que poden influir en aquesta decisió, com són les creences de les persones amb les quals interactuem, el temps disponible o els entorns en els quals ens relacionem. En aquest últim aspecte, hem de destacar i reconèixer que cada vegada són més els entorns que faciliten el poder triar portar un estil de vida saludable,  posant a disposició aliments frescos i naturals, habilitant espais per realitzar activitat física i promovent una vida lliure de fum de tabac.

Si tenim en compte que en el lloc de treball hi passem un terç del nostre temps, per què no integrar aquestes mesures en l’entorn laboral, també?

De fet, el lloc de treball està reconegut internacionalment com un context adequat per a la promoció de la salut.

Aquelles organitzacions que aposten per integrar en la seva política d’empresa hàbits saludables com el règim alimentari o l’activitat física, estan generant, tant a nivell de treballadors i treballadores com a nivell d’empresa, algun dels següents beneficis:

 • Millora de la salut del personal.
 • Augment de la moral i la productivitat de la plantilla.
 • Millora de la imatge interna i externa d’empresa.
 • Reducció de la rotació i l’absentisme.
 • Reducció dels costos directes associats a l’assistència sanitària.
 • Reducció de la sinistralitat laboral.

El simple fet d’ocupar-se de la dieta i l’activitat física en el lloc de treball obre la possibilitat de millorar algun d’aquests aspectes, però no és garantia d’èxit.

Si realment volem que els programes de promoció de la salut en el lloc de treball siguin efectius i rendeixin resultats, és important que l’empresa consideri les seves raons i motivacions per dur-los a terme. D’aquesta manera, es podrà comprometre adequadament en la seva implantació, que haurà de tenir en compte els següents factors:

 • Comptar amb el suport de la Direcció.
 • Adoptar un enfocament basat en múltiples parts interessades.
 • Vincular els programes als objectius empresarials.
 • Establir metes i objectius clars i mesurables.
 • Instaurar vies de comunicació efectiva.
 • Crear entorns adients.

Ja siguis treballador, treballadora o empresa, t’animem a provar aquesta saludable opció de vida i comprovaràs que la teva dedicació es veurà ràpidament recompensada: gaudiràs d’uns nous i exquisits sabors en la teva dieta; sentiràs la satisfacció que dóna el dedicar-te una mica de temps a tu mateix amb la pràctica de l’esport; aprendràs a valorar allò que realment té importància i el que realment és urgent, evitant, així, situacions negatives d’estrès; millorarà notablement la teva autoestima, el teu estat d’ànim i el teu humor, facilitant les teves relacions personals i laborals.

Viuràs, en definitiva, en el cor de la salut.

Maite Fernández.

Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals d’Activa Mutua

pDSC_5438

 

Realitzar un comentari