Cambiar idioma

Ir al contenido principal de la página

Dia Europeu del Cáncer de pell

Dia Europeu del Cáncer de pell
12 jun

Dia Europeu del Cáncer de pell

Tot i la situació actual en la que ens trobem immersos, estem a les portes de l’estiu, probablement una de les èpoques de l’any més esperades entre la població (en general), sent sinònim de vacances, descans, platja, piscina, calor i molt de sol. Això si, enguany gaudint-ho d’una manera més especial.

Precisament, i parlant de sol, el dia 13 de juny es celebra el DIA EUROPEU DE LA PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE PELL, amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre la importància de practicar bons hàbits en relació a l’exposició solar. Aquest missatge enguany pren encara més rellevància degut al llarg temps de confinament que hem hagut de passar a casa nostra.

La nostra pell és única i insubstituïble, té nombroses funcions com ara protegir-nos d’agressions externes, impedir la penetració d’agents biològics i químics, conservar la temperatura del cos, i per descomptat, defensar-nos de l’acció de les radiacions solars.

Des d’Activa Mutua som conscients de la importància de la prevenció en la cura de la nostra pell, i és per això que volem transmetre un missatge en aquest sentit, amb la finalitat d’evitar possibles efectes adversos que poden produir-se, com ara vermellors, cremades i butllofes, o lesions més greus com el càncer de pell.

 El càncer de pell és un dels tipus de càncer més fàcil de tractar, amb una taxa de curació molt elevada, però entre la població hi juga un paper negatiu el baix nivell de consciencia dels seus perjudicials efectes.

Tipus de càncer de pell

 No melanoma o carcinoma basocel·lular. Es tracta del tipus de càncer més habitual, apareix a la capa més externa de la pell i el seu comportament és menys agressiu.

  • Melanoma. No és tan habitual com l’anterior, però és considerat com el més perillós degut al seu ràpid creixement. Són lesions o taques que no tenen asimetria, amb vores i colors irregulars, i normalment presenten una mida superar als sis mil·límetres.

La Organització Mundial de la Salut (OMS) va fer públic l’índex ultravioleta (IUV) solar. Es tracta del patró mundial internacional utilitzat per mesurar les radiacions ultravioleta. Aquesta eina té la funció de conscienciar a la població i advertir a les persones de la necessitat d’adoptar mesures de protecció quan s’exposen a la radiació UV. Segons la Sociedad Española de Oncología Médica (SEOM), l’augment de la incidència de tumors de tipus cutani està relacionat amb l’exposició a la radiació ultravioleta i amb el tipus de pell.

Existeixen determinats factors de risc que no es poden evitar, como son els antecedents familiars o el tipus de pell, però n’hi ha d’altres que si es poden prevenir, i son precisament aquests en els que cal insistir, como una exposició al sol prolongada, les cremades amb dolor o butllofes i la utilització de cabines de bronzejat.

Una detecció precoç

La detecció precoç és una de les millors mesures de prevenció. És important que les persones amb pigues (la majoria son benignes, però n’hi ha d’altres que per la seva forma, color, grandària o símptomes requereixen una major vigilància) poden controlar-se amb l’ajuda de la regla ABCD de les pigues, un sistema d’auto exploració reconegut internacionalment:

  • Asimetria: si al dividir la piga per la meitat mitjançant una línia, una meitat és diferent de l’altra.
  • Vores: quan la vora de la piga és irregular o està mal definida i costa dibuixar les vores amb una línia.
  • Color: si s’observen diferents colors o tonalitats dins de la piga, enlloc d’un color uniforme. Les pigues malignes acostumen a tenir diferents colors, entre els quals gris, blanc, blau o inclús vermell.
  • Diàmetre: si la piga mesura més de 6 mm.
  • Evolució: la piga canvia ràpidament de mida, color o volum.

Recomanacions per prevenir els efectes nocius del sol

  • Evitar les hores centrals del dia, en concret la franja horària que va des del migdia fins les quatre de la tarda.
  • Evitar la irradiació ultravioleta excessiva, tant solar como artificial (cabines de raigs UVA) i, sobretot, les cremades solars.  L’ús de les cabines abans dels 35 anys d‘edat va associat a un augment del 75% del risc de melanoma maligne. Els llits i els focus bronzejadors no s’haurien d’utilitzar sense supervisió mèdica. La OMS recomana prohibir el seu ús per part de menors de 18 anys.
  • Per les zones de la pell que no estan cobertes de roba s’haurà d’utilitzar crema de protecció solar a partir de factor 30 i contra raigs UVA. Aplicar la crema de forma generosa i repartida por totes les parts del cos exposades al sol.

Aquesta recomanació va especialment dirigida als treballadors i treballadores que realitzen la seva activitat laboral a la intempèrie, sent per tant, la crema solar una barrera de protecció per aquelles persones que treballen a l’exterior i que reben directament la incidència dels raigs de sol.

  • Els nens hauran d’utilitzar protecció solar de factor 50+ i filtres físics per tal d’evitar possibles reaccions al·lèrgiques. Els nadons menors d’un any no hauran d’estar exposats directament al sol donat que la seva pell no està preparada encara per rebre aquesta radiació.
  • Protegir-nos la pell quan estem exposats al sol amb la utilització de gorres, barrets, para-sols amb filtre solar i utilitzar ulleres de sol homologades.
  • Realitzar periòdicament controls i revisions mèdiques per part de professionals de la pell.

No pensi si es tracta d’una persona de risc. Qualsevol persona, en qualsevol moment, pot desenvolupar un càncer de pell.

Documentació d’interés

Eloi Rull – Tècnic Àrea PRL Activa Mutua

Realitzar un comentari