Cambiar idioma

Ir al contenido principal de la página

Dia Mundial de la Salut

Dia Mundial de la Salut
06 abr

Dia Mundial de la Salut

El 7 d’abril es celebra el Dia Mundial de la Salut, normalment escriuria “com cada any”, però és obvi que aquest any no és un any qualsevol, sobretot pel que fa a la salut, encara que també a l’àmbit econòmic i social . Encara que resulti paradoxal, estant en plena pandèmia mundial, probablement és el moment més adequat, per necessari, per celebrar-ho.

L’Assemblea Mundial de la Salut va escollir aquesta data per establir el Dia Mundial de la Salut amb la intenció de commemorar la fundació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Va tenir lloc per primera vegada el 7 d’abril de 1950 i el seu objectiu continua sent el mateix: crear consciència sobre la necessitat d’una sanitat mundial de qualitat i promoure els hàbits saludables a les persones.

Aquest objectiu, al que treballa l’OMS, accentuat durant els últims anys, de fer arribar la sanitat a totes les parts de la planeta, té ara, si és possible, un sentit encara més gran a l’enfrontar-nos a una crisi de salut a nivell mundial.

Cada any aquest dia ve acompanyat d’un lema que centra les accions a realitzar; el d’aquest any 2020 és:

 “Suport al personal d’Infermeria i de obstetrícia”

Aquest col·lectiu exerceix habitualment un paper fonamental al manteniment de la salut, però és ara més que mai, al costat d’altres treballadors de la salut, amb la seva lluita diària en primera línia de batalla, en aquesta emergència de salut pública, d’importància internacional, quan els ciutadans a nivell global han pres plena consciència de la importància de la seva professionalitat i també de la seva qualitat humana.

De fet, a Espanya, cada tarda, a les vuit, amb l’aplaudiment de milions de persones als balcons de casa seva, celebrem la capacitat de treball, la valentia i el lliurament dels professionals de la salut. Un aplaudiment per donar suport i reconfortar els sanitaris, actualment desbordats per aquesta crisi, però també una catarsi general que ens ajuda a sobreposar-nos i a agafar forces per tirar endavant.

Aquesta situació ha generat també una major consciència i sensibilització sobre la importància de la prevenció de la salut. Vistes ara, semblen llunyanes aquelles campanyes de prevenció de la grip estacional que ja recomanaven utilitzar mocadors d’un sol ús per a protegir-se la boca i el nas al tossir i rentar-se les mans amb aigua i sabó. Campanyes que amb prou feines feien efecte en la població i que a l’igual que ara ja havien demostrat ser eficaces.

No deixem que aquesta “nova” consideració de l’interès de la Prevenció caigui en sac trencat i apliquem-la també a l’entorn laboral, en el dia a dia de la població treballadora. Siguem conscients en les empreses, igual que ho són els nostres sanitaris, de la importància d’aplicar protocols específics preventius per treballar detallant en cada moment quines mesures preventives s’han d’aplicar, tant les col·lectives, com les individuals. Aquestes últimes, mereixen una especial crida, tan necessàries com a barrera de frenada d’exposició al COVID 19.

Finalment, i sense oblidar que tots som responsables de la nostra salut i de la salut de la nostra comunitat, el fet indiscutible de que moltes persones al planeta no tinguin accés a una atenció sanitària de qualitat sumat a la situació provocada pel COVID-19 ha de convidar-nos a fer una profunda reflexió. Aprofitem doncs, part d’aquests moments de confinament obligat per dedicar temps a pensar.

Com va escriure Alfred Tennyson “mai és tard per buscar un món millor i més nou, si a l’intent posem coratge i esperança”.

 

Javier Vega Molpeceres, Àrea de Prevenció de Riscos Laborals

Realitzar un comentari