
Dia mundial de la salut mental
Cada 10 d’octubre, es commemora el dia mundial de la salut mental. Aquest any amb el lema “Conect@ amb la vida”, sent la prevenció del suïcidi la temàtica d’aquest any. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) més de 800.000 persones se suïciden a l’any en el món i a Espanya la xifra és de 10 persones al dia. Per tant, és de vital importància dur a terme un treball de prevenció i detecció primerenca per a reduir aquestes preocupants xifres i ajudar les persones amb aquest tipus de problemes.
L’OMS defineix la salut com «un estat de complet benestar físic, mental i social, i no solament l’absència d’afeccions o malalties». Que la persona no presenti una malaltia no té per què significar que gaudi de salut, hi ha altres aspectes que intervenen en l’estat de la salut de la persona, com són, per exemple, el nivell socioeconòmic, el tipus d’hàbits que té la persona, l’exposició a riscos psicosocials en l’àmbit laboral, etc.
Afortunadament, durant les últimes dècades se li ha anat donant més importància a la salut mental i a les conseqüències que impliquen en la vida de la persona.
El benestar i la salut mental van de la mà.
L’estat de salut mental de la persona depèn de diferents factors: psicològics (per exemple, la capacitat per a gestionar les emocions), socials (per exemple, el nivell socioeconòmic de la persona o el suport social) i biològics (per exemple, la predisposició genètica a poder patir algun problema de salut mental).
A més, les malalties mentals no solament repercuteixen en la salut de la persona que ho està patint, també en les persones i en els entorns que els envolten. Els seus efectes tenen una elevada repercussió en l’economia mundial.
En l’àmbit laboral, encara avui dia, les persones que pateixen algun tipus de problemàtica de salut mental solen ocultar-lo als seus caps o companys, per l’estigmatització que comporta a causa una falta d’informació i sensibilització d’aquest tipus de situacions.
En 2017 l’OMS va afirmar que, un de cada cinc treballadors pot patir problemes de salut mental en el treball.
Per tant, s’ha de tenir en compte que, molts problemes de salut mental poden sorgir arran de la interacció de la persona amb el seu lloc de treball.
La salut mental i l’entorn laboral
El nostre lloc de treball és un dels llocs en els quals passem més temps de la nostra vida. Treballar en un bon ambient laboral aporta a la persona una sèrie de beneficis que contribueixen positivament al seu estat de salut mental (augment de l’autoestima, promou el benestar, facilitat en relacions interpersonals, millora l’estabilitat, foment de guanys independència econòmica, etc.). Les persones que estan en desocupació tenen el doble de probabilitats de presentar depressió que les que tenen treball.
D’altra banda, si l’entorn organitzacional i les característiques dels llocs de treballs no són els adequats, poden comportar conseqüències perjudicials en la salut dels treballadors i treballadores, la qual cosa identifiquem com a exposició a riscos psicosocials.
Alguns dels riscos psicosocials relacionats amb l’entorn organitzacional tindrien com a font d’origen polítiques inadequades de seguretat i protecció de la salut, pràctiques ineficients de comunicació i gestió, tipus de contractació del personal (temporal, parcial i a demanda), reestructuracions, sota nivell de suport als empleats i problemes interpersonals.
En relació a les característiques de treball com a factors psicosocials estarien la càrrega i tipus de tasques (contingut o complexitat del treball), temps de treball (jornades molt llargues, treballs a torns, nocturns), falta de participació i control, etc.
A partir d’aquests factors de risc poden generar-se riscos psicosocials com estrès, intimidació, assetjament psicològic o assetjament laboral, inseguretat laboral, burnout o desgast professional i conflicte família – treball.
Així mateix, els factors de risc psicosocial poden contribuir al fet que, finalment les persones puguin acabar desenvolupant problemes de salut mental o també, agreujant patologies prèvies. Els trastorns mentals que poden donar-se en l’entorn laboral són depressió, ansietat, trastorn per estrès post traumàtic, fòbia social, trastorns per abusos de substàncies i trastorns per síndromes somàtiques. D’aquests problemes de salut mental la depressió és un dels trastorns mentals freqüents que afecta a més de 300 milions de persones en el món i és la principal causa mundial d’incapacitat. Amb la depressió no és estrany presentar, conjuntament, un altre tipus de problemes psicològics com a ansietat.
A Espanya els problemes de salut mental no són considerats com a malalties professionals, encara que, en l’article 115 de la Llei General de la Seguretat Social queda exposat que en el cas que es demostri que la malaltia es deu exclusivament al treball aquesta pugui considerar-se com a tal.
Les repercussions que comporten a l’empresa els riscos psicosocials i problemes de salut mental són les següents:
- Absentisme
- Disminució de productivitat
- Augment de sinistralitat laboral
- Lesions/malalties
- Rotació del personal
- Queixes del personal i disminució motivacional
- Conseqüències legals
- Menys beneficis econòmics
Per tant, és molt important que es creïn polítiques, estratègies i programes de prevenció i actuació, per a així garantir la salut mental de la persona treballadora i el futur de l’empresa. Sent la participació dels afectats un pilar fonamental perquè això pugui seguir endavant. Com diu l’OMS:
“una bona salut mental permet a les persones utilitzar tot el seu potencial, superar les situacions estressants, que treballin de forma productiva i puguin fer aportacions a la seva comunitat”.
Albert Joana Santiveri, Departament PRL Activa Mutua