Cambiar idioma

Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat
03 des

Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Empoderar les PERSONES AMB DISCAPACITAT I GARANTIR LA INTEGRACIÓ I IGUALTAT

El 3 de desembre se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, un dia important per recordar al món que hem de ser sensibles i posar-nos al lloc de l’altre. No tothom té les mateixes capacitats, no tots som iguals, la diversitat existeix i hem de preparar-nos per conviure amb aquesta diversitat.

Analitzant les dades que ens facilita l’Organització de Nacions Unides (ONU):

  • Població mundial: Set mil milions de persones.
  • Més de mil milions pateixen algun tipus de discapacitat (una de cada set).
  • Més de cent milions de discapacitats són nens.
  • Els nens amb discapacitat tenen quatre vegades més possibilitats de ser víctimes d’algun tipus de violència.
  • El 80% de les persones amb discapacitat viu als països en desenvolupament.
  • El 50% de les persones amb discapacitat no té accés a la sanitat.
    160 països han signat la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

Ens crida l’atenció, en primer lloc, el punt en el qual ens diu que els nens amb discapacitat tenen quatre vegades més possibilitats de ser víctimes d’algun tipus de violència, això ens ha de fer pensar i pensar molt. D’aquí la importància de l’educació. Educar com a eina per conscienciar i inculcar els drets d’aquestes persones per evitar situacions de violència entre els nens i això portar-lo a la vida adulta.

A més veiem que el 80% de les persones amb discapacitat viu als països en desenvolupament i un 50% no té accés a la sanitat.

Les oportunitats laborals de les persones amb discapacitat són molt menors, situació preocupant per a països en vies de desenvolupament. Hem d’aconseguir la total integració de les persones amb discapacitat, partint de la igualtat d’oportunitats des de l’educació, la sanitat i la integració al món laboral.

No oblidem les dificultats a què s’enfronten en el dia a dia, per la manca d’infraestructures adaptades a les ciutats, la dificultat de comunicació en entitats, tant públiques com privades, etc.

Siguem doncs conscients d’aquestes dificultats i com comentàvem a l’inici, siguem sensibles i posem-nos en la pell de l’altre, només d’aquesta manera, serem capaços d’ajudar a la integració de les persones amb discapacitat i col·laborarem en la igualtat d’oportunitats.

El lema d’aquest any se centra en l’empoderament de les persones amb discapacitats per assegurar un desenvolupament sostenible, inclusiu i igualitari. L’accessibilitat i la inclusió de les persones amb discapacitat són drets fonamentals reconeguts. Drets essencials perquè aquestes persones puguin portar una vida independent i participar de manera activa, contribuint al desenvolupament de la societat.

Activa Mútua, conscient i sensible a aquesta diversitat, dóna suport a la plena integració social i laboral de les persones amb discapacitat, i assumeix que encara queda molt per fer.

Projectes com el de la readaptació professional de treballadors amb discapacitat, la prevenció de riscos laborals inclusiva, estudis per eliminar estigmes en relació a la discapacitat, el foment de l’accessibilitat universal i un llarg etc. han estat una gran aposta en la participació per a la millora de la qualitat de vida personal i laboral d’aquestes persones.

Tot això s’ha aconseguit amb l’impuls i l’aliança d’un interlocutor clau, que coneix les veritables necessitats i expectatives d’aquest col·lectiu, així com els seus drets: el moviment associatiu, amb qui mantenim un diàleg continu.

Per tant, en aquest dia especialment, a Activa Mútua ens solidaritzem amb aquest col·lectiu tan important per a nosaltres, treballant de forma conjunta i contínua al llarg de l’any, de manera que proposem 360 dies per col·laborar i 1 dia especial per sensibilitzar a totes aquelles persones que encara no han percebut la part positiva d’aquesta col·laboració.

Definitivament, el dia 3 de desembre, és un dia per pensar … no ho deixem només en aquest dia.

Elia Pravia Alonso, Tècnica en PRL.

Realitzar un comentari