
Cuida el teu cor i el teu cor cuidarà de tu
29 de setembre Dia Mundial del cor
Les malalties cardiovasculars constitueixen la principal causa de mort a tot el món, una tendència que també es produeix al nostre paÃs.
Entre els factors de risc cardiovasculars més destacats que continuen en augment any rere any trobem, en primer lloc, la hipertensió arterial, seguit del colesterol elevat i l’obesitat.
Precisament relacionat amb aquest últim factor de risc, l’obesitat, fa pocs dies s’ha publicat la notÃcia que Espanya se situa al capdavant del rà nquing europeu de població obesa o amb problemes de sobrepès, precedit, únicament, pel Regne Unit.
En l’Ã mbit laboral es reflecteix la mateixa realitat que existeix a nivell general.
Segons I’Associació de Mútues d’Accidents de Treball (AMAT) les patologies cardiovasculars figuren com la primera causa de defunció en accidents laborals al nostre paÃs, amb el 39,5% del total, la qual cosa suposa un increment de 5,2% respecte a l’any anterior.
Per tal de tenir una idea més clara de la magnitud d’aquestes dades, la informació que les Mútues Col·laboradores amb la Seguretat Social han facilitat sobre la quantitat de persones treballadores que durant 2018 van sofrir un infart agut de miocardi, van patir algun tipus de disritmia o van tenir algun problema d’hipertensió, superarien amb escreix l’aforament mà xim del Palau Sant Jordi de Barcelona.
La bona notÃcia és que prevenir els problemes cardiovasculars està a l’abast de tot el món i, a més, ens trobem al moment idoni per posar-ho en prà ctica. Passat l’Any Nou, setembre és com un segon inici d’any. Després de les vacances d’estiu encarem els últims mesos amb forces i propòsits renovats.
Aprofitem l’oportunitat que ens brinda aquest nou any que comença el 29 de setembre, Dia Mundial del Cor, per prendre consciència sobre els problemes cardiovasculars, sobre la seva prevenció, el seu control i tractament.
Reduir aquesta tremenda estadÃstica a nivell mundial i el nombre d’accidents laborals és tasca conjunta que implica a cada persona, a les Administracions i a les empreses, tenint molt present que per a aquelles persones que pateixen o presenten un o més factors de risc cardiovascular, la detecció a temps i el tractament primerenc són fonamentals per evitar i reduir el nombre d’accidents i morts prematures.
A nivell laboral el lloc de treball està reconegut internacionalment com un entorn adequat per a la promoció de la salut.
Atès que les malalties cardiovasculars lideren els primers llocs d’accidents de treball repercutint en la productivitat, els costos associats a l’assistència sanità ria, la rotació de personal, l’absentisme i la sinistralitat, és important que les empreses no vegin alienes a elles la prevenció d’aquest tipus de patologies i integrin en els seus objectius generals accions de promoció de la salut encaminades a:
- La detecció precoç de malalties i riscos cardiovasculars a través del servei de vigilà ncia de la salut.
- Facilitar en els seus menjadors o mà quines d’aliments l’accés a productes sans i saludables.
- Permetre aixecar-se i realitzar estiraments cada dues hores a les persones amb treballs sedentaris.
- Habilitar espais per a la prà ctica d’una activitat fÃsica o la meditació amb la finalitat de reduir els nivells d’ansietat i estrès.
A nivell individual és moment per replantejar els nostres hà bits i aconseguir transformar, aixÃ, menjars i sopars improvisats en una planificada i apetitosa dieta saludable; incorporar una activitat fÃsica de forma regular que realment ens agradi per evitar abandonar-la als pocs dies; deixar de fumar convençuts dels beneficis que comportarà no solament per a la nostra salut sinó també per al nostre paladar, ja que s’accentua el sentit del gust; i evitar l’estrès sabent gestionar les nostres emocions i diferenciant què és prioritari i realment important.
Si amb aquesta exposició de motius encara no es disposa de la convicció i la motivació suficient per iniciar aquesta transformació de vida, recordeu que tot esforç té la seva recompensa i si Cuides el teu cor el teu cor cuidarà de tu.
Maite Fernández, Departament de Prevenció de Riscos Laborals d’Activa Mútua.