Cambiar idioma

Alimentació saludable en l’àmbit laboral

Alimentació saludable en l’àmbit laboral
30 abr

Alimentació saludable en l’àmbit laboral

L’alimentació és un dels factors més importants en relació a la salut general del treballador i a més repercuteix directament sobre el seu rendiment i seguretat dins de l’àmbit laboral.
Malalties com l’obesitat, considerada per l’OMS epidèmia del segle XX, i altres com malalties cardiovasculars, diabetis o problemes hepàtics, apareixen a conseqüència d’una alimentació incorrecta, però a més, una mala alimentació ocasiona altres problemes dins l’entorn laboral com el cansament, malestar, estrès, problemes psicològics, etc., perjudicant d’aquesta manera la qualitat de vida del treballador i el seu rendiment.

Per això és recomanable que l’empresa ofereixi serveis d’educació alimentària, amb la finalitat de millorar la salut dels seus treballadors. Des del punt de vista empresarial, totes les activitats destinades a millorar l’alimentació dels seus treballadors s’haurien d’observar no com una despesa, sinó com una inversió, tenint en compte els beneficis que una bona alimentació pot aconseguir en termes de benestar del treballador i de la consegüent millora de rendiment i seguretat laboral.

Per a que aquests serveis d’educació alimentària siguin realment eficients s’haurien d’adaptar a les característiques de cada treball concret. En aquest sentit s’han de considerar tres factors claus que determinen el tipus d’alimentació adequada per a un treballador; tipus de feina, horaris i lloc a on es fa la ingesta.

En relació al tipus de feina, és evident que el grau d’activitat física determinarà l’alimentació més adequada, per exemple, una feina sedentària, no consumirà el mateix volum calòric que un treballador que fa una feina amb elevada càrrega física.

Pel que fa als horaris associats a cada torn de treball, el col·lectiu amb més dificultats per practicar una alimentació saludable són els treballadors de torns de nit, com pot ser personal de seguretat, personal sanitari, etc., aquests treballadors acostumen a cometre errades nutricionals com consumir un excés de cafè i snacks poc saludables per tal de poder aguantar la jornada laboral. És per això que en aquests casos es recomana que el sopar sigui com un dinar, amb un volum energètic més elevat, per tal de poder aguantar la jornada nocturna. A més, s’haurien de fer petites col·lacions o menjades de fècula lenta per evitar una baixada del nivell de sucre en sang després de la ingesta (hipoglucèmies). S’ha d’anar dosificant l’energia per tal que el cos pugui mantenir les seves constants vitals de forma òptima i evitar riscos en la feina com pot ser una baixada d´atenció, cansament, son o falta de reflexos motors.

Un altre aspecte a tenir en compte és l’àmbit a on es fa la ingesta. Les feines que exigeixen unes relacions socials constants, com pot ser personal directiu o comercial, acostumen a menjar fora en restaurants. Aquests col·lectius haurien de rebre educació nutricional per a sensibilitzar-los de la importància de l’alimentació i dotar-los de criteris a l’hora de triar plats i menús de restaurants que fossin equilibrats i saludables.

En el cas de treballadors que dinen dins de les instal·lacions de l’empresa és important que aquesta disposi de menjadors adaptats, amb cuina pròpia o càtering, però sempre amb menús calculats i revisats per nutricionistes. Aquesta és l’única garantia de que la dieta serà equilibrada. Si l’empresa no disposa d’aquest tipus d’instal·lació és recomanable disposar d’una sala adaptada com a menjador amb un microones per a les persones que portin la seva carmanyola de casa i puguin escalfar el seu dinar. En aquests casos seria necessari oferir als treballadors educació alimentària i tecnologia culinària per tal que tinguin idees a l’hora de preparar els menús de cada dia i puguin portar una dieta equilibrada, variada però també apetitosa.

Tots aquests aspectes són els que s’han de considerar per a que l’alimentació dins de l’àmbit laboral sigui l’adequada, tanmateix, no hi ha una dieta perfecta, sinó una dieta saludable que englobi les necessitats energètiques de cada individu, dins del nostre entorn de treball així com en els nostres hàbits de vida.

És fonamental que l’empresa destini recursos a fomentar una bona alimentació, i vetllar per la salut dels seus empleats.

A més, una persona treballadora sana és una persona, en general, més motivada.

Així doncs, la inversió en educació nutricional és sempre rentable, tant per l’empresa com per la pròpia persona treballadora.

 

Montse Pàmies – Cap Departament Prevenció Riscos Laborals Activa Mútua